First of all: Hedder det på eller i Island?

Det er lige før jeg har afsløret mig selv i overskriften ...og dog. Jeg har et eller andet sted engang lært, at det hedder i Island og i Grønland. Da jeg så skulle forklare mig overfor en, der mente det hed Island, var det noget med, at Island er en ø og når det er øer, siger man , men Island er også et land, og om lande siger man i. Jeg kom ikke helt frem til en konklusion og undersøgte det senere.

 

Her er svaret fra Dansk Sprognævns hjemmeside dsn.dk: 

I eller på Grønland?

Spørgsmål: Hedder det på Grønland eller i Grønland? Og hvad med Island?

Svar: Både på Grønland/Island og i Grønland/Island er korrekte. Det traditionelle er at bruge på Island/Grønland da der er tale om øer, og denne formulering er nok den naturligste for de fleste danskere. Der er imidlertid nogle sprogbrugere der mener at man viser mest respekt over for Grønland og Island ved at bruge i fordi man på denne måde sprogligt anerkender at de to øer er selvstændige områder.

 

Jeg havde vænnet mig til at sige i Island, og vil egentlig gerne anerkende Island som et selvstændigt land, derfor siger jeg i Island.

 

Om mig

De fleste, der lander på denne side ved det nok, men her kommer kort lidt info om mig.

Jeg hedder Julie Gudmander, og har denne hjemmeside med min søster Asti Gudmander.

Det var Astis idé, at vi to skulle have domænet Gudmander med tilhørende e-mailadresser, som var lidt mere personlige end hotmail/gmail osv. Asti havde undersøgt og fundet ud af, at vores efternavn, Gudmander, var ledigt som domæne, og det kostede ikke så meget, så det købte vi.
Nu er det på tide at få gjort lidt ved hjemmesiden, selvom jeg ikke har særlig meget styr på sådan noget.

Jeg er 19 år, og blev student fra Høje-Tåstrup Gymnasium sommeren 2011.
Jeg er spejder, har været det hele mit liv, og fortsætter højst sandsynligt med at være spejder. Udover spejder, har jeg en anden aktiv fritidsinteresse, nemlig heste. I Danmark har jeg part på en islandsk hest, Bliki, som jeg nyder rigtig meget at ride i skoven på. Interessen for islandske heste voksede, da jeg fik part på Bliki, og jeg ønsker at lære meget mere om dem samt pasning af heste generelt.Bliki

 

Rejsen

Jeg havde længe vidst, at når jeg var færdig i gymnasiet, skulle jeg have et sabbatår. Jeg var ret sikker på, at sabbatåret skulle bruges til at rejse et sted hen, hvor jeg kunne lave noget, jeg rigtig godt kan lide, men hvorhen, og hvad jeg skulle lave, kom først meget sent.
Asti var efter gymnasiet i Østrig som skibums i forbindelse med et højskoleophold, og længe var jeg ret hug på at tage nogle måneder som skibums. Senere var idéen at jeg måske skulle finde noget velgørende arbejde, måske i et spansktalende land, så jeg kunne opretholde og forbedre mit spanske. Hos KilroyTravels fandt jeg et projekt i Kina, som gik ud på at hjælpe pandaen (som er et af mine yndlingsdyr) og sørge for den ikke bliver udryddet, og det troede jeg faktisk jeg ville beslutte mig for, men Kina er jo ikke et spansktalende land...

Så begyndte jeg at tænke over om jeg ikke skulle finde et arbejde med heste i et andet land, hvor jeg kunne lære en hel masse, og jeg følte, at for at det kunne blive helt optimalt (og med opmuntring fra "stalden" derhjemme), skulle rejsen gå til Island.
Jeg søgte et par steder, men uden held, dog havde jeg en masse heste (høhø) at spille på, og det begyndte faktisk at blive lidt uoverskueligt, indtil jeg fik et tip om, en annonce på joras.dk. Jeg skrev en "ansøgning" og fik jobbet dagen efter, brød ud i fuldstændig ustyrlige glædestårer og ringede til mor, som troede, der var noget galt! :)
Nu gik det stærkt. De ville gerne have mig herop ret hurtigt, og jeg skulle nå at snakke med mit arbejde, købe en masse ting til opholdet (man må jo ikke medbringe brugt rideudstyr til Island, medmindre det er steriliseret, så jeg valgte at købe nyt), finde og købe forsikring og mentalt forberede mig på alle de mennesker OG heste jeg ikke ville komme til at se i lang tid.

Sidste dag jeg havde i stalden i Vestskoven hos Gitte og Cilje, fik jeg kage! En rigtig god og flot kage og desuden havde Cilje planlagt turen hen til "Isbjerget" i Hvissinge, hvor jeg fik is. Vejret var skønt, og det var en dejlig dag, tak for det endnu en gang (:

UNDER OPBYGNING, bare rolig, der kommer mere (:

 

 

Julie i Island